De ar mai fi o dată un român verde


De s-ar mai naște odată poporul român l-ar face tot pe versurile lui Andrei Mureșan și ar suna tot ca “Un răsunet”. De ar mai fi copil încă odată ar mai asculta iar “La oglindă” si s-ar mai culca tot cu “nani nani puiul mamii”. De ar mai crește ar mai merge în luptă și tot de Ștefan cel Mare sau Mihai Bravu ar mai fi condus. Ar mai vedea încă odată umbra lui Mircea la Cozia și ar mai auzi iar și iar urletele turcilor și miseilor care ar fura țara din tepele lui Vlad. Și iar l-ar chema Mihai Eminescu ca să conducă țara. Ar mai vedea ciocoii vechi și noi a lui Nicolae Filimon. Treziți de un Papiu Ilarian sau un Gheorghe Șincai iar vor renaște poporul român și istoria sa. Pentru că ” limba noastră-i o comoară în adâncuri revarsata” ar mai fi cântata de Alexei Mateevici. S-ar mai găsi din nou un Nicolae Bălcescu, Avram Iancu sau Ana Ipătescu ca să-i mai conducă la o revoluție. Și s-ar mai uni iar și iar și tot de Alexandru Ioan Cuza vor fi conduși. Ar mai fi odată ca în povești așa ca niciodată din rude mari împărătești o prea frumoasă fată și ar mai fi una la părinți și mândră în toate cele cum e fecioara între sfinți și luna între stele. Iar de numele ca și Cătălina iar s-ar îndrăgosti un luceafăr de sus pe care o vede astăzi și o vede mâine. Dar piară oamenii cu toți s-ar naște și un Creangă, la cireșe sau cu amintiri din copilărie, sau un Caragiale, s-ar mai pierde scrisori, ar mai fi și nopți furtunoase și două lozuri. Ei și un Mitică nu ar muri. Nici măcar un Penes Curcanul care și-ar mai tara încă odată piciorul cu rana sa. Vor mai încă odată 9 din Vaslui și cu sergentul 10 și se vor mai citi scrisori de la Muselim Selo. Vor mai muri încă odată eroii cunoscuți și necunoscuți. S-ar mai naște încă pe atâția de Blaga, Eliade, Cioran, Noica, Brătianu sau Brâncuși și va privi spre infinit. Și iar am fi conduși de regi și regine și de un Mihai I. Se vor naște iar un Ogoreanu, Motrescu, Dabija, Arnautoiu, Arsenescu, Elisabeth Rizea și mulți alți membri ai rezistenței anticomuniste.
De ar mai fi să murim se vom mai naște odată. Avem atât de multe exemple încă de mândrie națională și exemple de patriotism încât cuvintele sunt prea sărace pentru a le reda. Și noi, după atatea războaie, boli, sărăcie, foamete mai credem că s-a găsit o biată boală care trebuia să poarte un nume de Covid 19 și să aiba șanse să distrugă un popor român…Că ce e val ca valul trece de e pace de-i război..Cu Dumnezeu înainte că înapoi am mai fost !

Published by Paul66

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: