9 august


Pentru multe persoane ziua de astăzi este o zi banală. Amatorii de istorie ar fi nevoie ca să știe că astăzi nu este o zi obișnuită. Este ziua în care în zorii zilei, în anul 1601, a fost ucis, lângă orașul Turda, județul Cluj, Mihai Viteazul. Precum se știe a fost domnitorul care a realizat pentru prima dată unificarea celor trei țări românești, în anul 1600, sub o singură conducere românească. Faptul că unirea a fost de scurtă durată nu a reprezentat un impediment pentru a deveni un simbol al unității naționale.

Rândurile de mai sus sunt accesibile într-o lume virtuală și reprezintă un text, aparent accesibil, pentru elevii de gimnaziu sau de liceu. Numai că, atât lor cât și adulților, ar fi nevoie ca să le spunem despre importanța morții lui Mihai Viteazul în anul 2021. Cu alte cuvinte ar trebui să înțelegem, cel puțin în aparență, semnificația morții unui erou al neamului. Realitatea din perioada următoare morții lui Mihai Viteazul până la anul 1918 și cu aproximație până în anul 1945 este total diferită față de anul 2021. Singurul teritoriu locuit de români care nu aparține României este Republica Moldova, dar considerentele geo-politice și strategice ale Rusiei, Ucrainei precum și a occidentalilor împiedică unirea Republicii Moldova cu România. Mai mult nici din partea moldoveana și nici aceea română nu sunt semnale doritoare de a realiza acest fapt istoric.

În cele din urmă asasinarea lui Mihai Viteazul de către soldații valoni trimiși de generalul Basta în ziua de 9 august a anului 1601 ar putea ca să ne învețe și alte aspecte. Românii când au fost uniți și au avut un lider puternic au realizat evenimente demne de cărțile de istorie. Când au avut un țel comun, locuitorii acestei țări, au avut capacitatea de a învinge oștile dusmane. Numai că în anul 2021 se desfășoară două lupte, mai mult sau mai puțin inegale și anume românii simpli și clasa conducătoare și românii împotriva Covid. În prima situație suntem la nivelul constientizarii că am putea trăi la un înalt nivel, iar la nivelul acțiunii ar fi nevoie ca să fim ghidati de un lider. Aceste personalități ar trebui să provină din rândurile opiniei publice sau a oamenilor simpli numai că este indusă ideea că orice am face ar fi inutil și că nu se va schimba nimic. Poate că suntem mai egoiști și mai letargici decât credem. Oricum teoria neputinței este ajutată și de “băieții deștepți și veseli cu ochii albaștri ” și noi cântăm în strună și clasei politice. Ultimul termen este chiar forțat pentru nu întrunește nici ideologia și nici doctrina unei clase primare. Securitatea lor a accentuat decalajul dintre partea politică și cetățeni ceea ce, într-o formă sau alta, tot dictatură înseamnă.

Pentru toate acestea și nu numai îți cerem iertare Mihai și poate acolo din mormânt ar putea ca să râzi că ne uităm la telenovelele turcești și nu ne iubim țara decât în măsura în care ne putem descurca. În rest soarta țării ne obligă ca să plecăm în țări străine pentru a fi sclavi. În țara noastră suntem străini și robii intereselor externe. Cu alte cuvinte primim sulițe mortale de la noi și capetele ne sunt plecate demult. Trădarea noastră față de noi și doctrina “ridicatului din umeri și a inghitirii” ne aduce la coada Europei și a lumii, cu măștile pe față în zonele aglomerate. Și nici nu avem speranță de mai bine…

Published by Paul66

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: