Despre Samuel von Brukenthal


Un text scris de profesor universitar doctor Mihaela Grancea
Universitatea Lucian Blaga Sibiu

”La statuia lui Samuel von Brukenthal
Stau și mă crucesc! Cine i-o fi scoțând pe bolânzii lui Funar în Piața Mare din Sibiu? Ce treabă au ei cu statuia lui Brukenthal? Cred că încă din 2007, îi datoram baronului această statuie ridicată, îndeosebi, din fonduri private. Și statuia lui Ioan Nepomuk, patronul spiritual al orașului, trebuie repusă în spațiul în care existase anterior. Acest oraș a fost ridicat de sași, Sibiul avea statutul de oraș închis, până la edictele iosefine, acest statut viza toate entitățile etno-culturale, nu doar pe români (deci, pe unguri, români, greci, evrei, etc)
Apopos de ce gogomânii mai citesc prin presa online, chiar în textele unor istorici tineri. Astfel, unul spune că românii erau considerați, de către sași, un fel de specie inferioară! Serios? Cât timp sașii s-au considerat, prin goți, urmași ai dacilor, românii erau văzuți drept succesorii Romei (vezi istoriografia săsească din sec. XVII șiprima jumătate a secolului XVIII). Nici după ce sașii, în barocul târziu, prin Frank von Frankenstein, și-au redescoperit rădăcinile saxone, românii nu au fost considerați “o specie inferioară”. Doar demografia explozivă a acestora din urmă le dădea de gândit. Și totuși, în prima jumătate secolului XIX, primii culegători de folclor românesc au fost tot sașii.
Brukenthal, prin reformele sale regionale și prin faptul că i-a ajutat pe românii din zonă să cultive soiuri de calitate, prin faptul că a acordat spriin material românilor care se emnacipau cultural, a fost un mecena, un reformist local. Sibiului i-a dăruit un muzeu cu colecții excepționale, eu am trăit 6 ani printre colecțiile de carte veche. Uitându-mă înapoi, cred că acele ore petrecute în depozitele de carte, printre tomuri vechi, au fost cele mai interesante din viața mea. Muzeul îmbogățit în timp și cu alte achiziții oferă Sibiului și României, o sursă axiologică și un reper semnificativ pentru turismul cultural.
Brukenthal s-a eschivat vizavi de represiunea răsculaților români din 1784, A. Jankovic a fost cel care a împlinit ordinul de la Viena căci țăranii, determinați și de opțiuni antirecrutare, au comis atrocități vizavi de întreaga nobilime maghiară, în toate zonele prin care au trecut. Nu au cruțat nici populația civilă. Horea a pierdut controlul mișcării. Și să nu uităm, că liderii mișcării au fost trădați de oamenii lor. Pe bani mulți.
Justiția austriacă rămasă cu mult în urma altor structuri ale statului, presupunea pedepse teribile/medievale pentru actele de rebeliune. Cu câteva decenii bune în urmă, Janosik, un haiduc slovac, a fost străpuns cu un cârlig și ținut atârnat ca să sângereze până la moarte. Execuția a fost publică. În scurta sa perioada de haiducie, acesta a ucis accidental odată, dar a jefuit nobili și negustori.
Moții erau iobagi, dar niciodată soarta lor nu a fost atât de tristă precum a țăranilor dependenți din Moldova și Țara Românească. nu trebuie să uităm acest “detaliu”.
Și, pentru Dumnezeu, au trecut secole de la răscoală…ce ar fi dacă polonezii și ucrainienii și-ar tot aduce amine de la masacrele din Volânia, unde populația civilă a ucis populație civilă în timpul celui de al Doilea Război Mondial? Ce-i cu streotipurile acestea primitive?
Autoritățile din Sibiu nu au grijă de toate proprietățile Baronului. Palatul de la Nocrich este o casă a plângerii, iar reședința de vară a baronului este, în mare parte, ruinată …nu s-a căutat nicio soluție pentru salvarea și valorificarea patrimoniului lăsat de Samuel von Brukenthal.
Cred că Baronul ar fi preferat că aceleași entități care i-au ridicat o statuie să fi făcut totul pentru salvarea și valorificarea patrimoniul lăsat (Palatul de la Avrig, Palatul de la Nocrich, reședința de vară din Sibiu)” (Text preluat)

Published by Paul66

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: